Geschiedenis

De Witte Olifant bestaat al sinds 27 Februari 2002.

Mariël Bisschops en Mieke van Dijk zijn in de zomer van 2001 met het eerste idee en plan begonnen voor het ontstaan van De Witte Olifant.

Deze samenwerking kwam voort uit de ervaringen die ze eerder hadden opgedaan in een pas opgestart kunstatelier. Toen werd er vooral gekeken naar kunstenaars met een verstandelijke beperking als “leuke dagbesteding” of “knap van die mensen”. Mariël en Mieke zagen juist mensen met mogelijkheden en talenten. Deze mentaliteitsverandering is van fundamenteel belang voor de maatschappelijke integratie van deze doelgroep.

De projecten die ze samen uitvoerden lieten zien dat kunstzinnig getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking net als andere kunstenaars open staan voor nieuwe ervaringen en daardoor leergierig worden. Dit gegeven liet ze niet los. Ze wilden een kunstinitiatief creëren met als doel om kunstenaars met een verstandelijke beperking, verder te helpen in hun (creatieve) ontwikkeling. Samen zijn ze onderzoek gaan doen naar de mogelijkheid om met fondsen en subsidiegelden een kunstopleiding voor hen te realiseren in Almere. Het werd een missie die ze niet meer los konden laten.

Op 27 februari 2002 is Stichting De Witte Olifant een feit. Januari 2003 is De Witte Olifant officieel van start gegaan met 3 cliënt-kunstenaars. In de zomer waren het er al 6. En 20 jaar later, bestaat de groep uit meer dan 30 cliënt-kunstenaars.

Er werd gestart met tekenen, schilderen en boetseren.

Door de jaren heen zijn de mogelijkheden die De Witte Olifant kan bieden behoorlijk uitgebreid met o.a. podiumkunst, film- en fotografieprojecten, multimedia, textiele werkvormen en het maken van producten.

De Witte Olifant nodigt regelmatig professionele kunstenaars uit van diverse vakdisciplines om projecten samen met onze kunstenaars te doen. De projecten worden samen uitgewerkt en afgesloten met een presentatie. Dit heeft geresulteerd in o.a. enkele voorstellingen in de Roestbak, een expositie in Corrosia, Gemeentehuis Almere, Special Arts in Amersfoort en Omroep Flevoland, maar ook bijvoorbeeld een presentatie/performance op straat in het Stadshart van Almere tussen het winkelend publiek.

Selectie van hoogtepunten:

2003 – Een groots opgezette feestelijke opening van De Witte Olifant. En de presentatie van het           boekje ‘De Ontmoeting’, een beeldverslag van kunstenaars met en zonder handicap die met elkaar schilderen. Een uitgave van De Witte Olifant.

2004 –  In verband met de afsluiting van het Europese jaar voor mensen met een handicap werd in het Provinciehuis in Lelystad een expositie gehouden van De Witte Olifant. Naast schilderijen werd er ook een documentaire vertoond over De Witte Olifant gemaakt door De Filmboulevard. Deze documentaire werd later in het jaar door de AVRO uitgezonden.

2004 –  Burgemeester A. Jorritsma vertelt in een uitzending van Omroep Flevoland over De Witte Olifant en het belang van financiering door de Europese Unie.

2005 – Studiereis van 14 dagen naar Aruba, met team en enkele kunstenaars. De film die De Filmboulevard hierover heeft gemaakt is uitgezonden bij de AVRO in het programma KUNSTPANORAMA.

2008 – Nieuwjaarsreceptie in ons nieuwe pand in de Hulk. Feestelijk en groots opgezet optreden van het Ricciotti ensemble.

2008 – ‘Present’. Expositie, presentatie en optreden van 4 kunstenaars; Margriet Maduro,

Ralph Noort, Alex Naber en Jeroen Bouwmeester in samenwerking met podium- en filmkunstenaars Kristien Sonnevijlle, Efrem Stein en Hélène Kocken en grafisch ontwerper Margriet V.

2008 – Burgemeester A. Jorritsma is vanaf dit jaar ambassadeur van De Witte Olifant.

2009 – De film van Alex Naber gemaakt door Hélène Kocken en Efrem Stein, naar aanleiding van het podiumkunst en filmproject bij De Witte Olifant, wint een prijs in het museum Boymans van Beuningen.

2009 – Werkweek met alle kunstenaars naar Frankrijk, Écuisses, nabij Chalon sur Saône.

2010 – Mieke en Mariël krijgen beiden een erepenning uitgereikt door Burgemeester A. Jorritsma voor hun tomeloze inzet van de afgelopen jaren. Mieke gaat een nieuw pad bewandelen.       Mariël gaat door met De Witte Olifant.

2011 – Onthulling van 4 grote schilderijobjecten van Margriet Maduro op het station in Almere CS.

2011 – Celebration I, tentoonstelling van beeldend werk, installaties, performances en films,

van alle kunstenaars van De Witte Olifant, verdeeld over 3 etages in De Hulk.

2012 – Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam, live uitgezonden door de Vara.

Vier kunstenaars van De Witte Olifant schilderen een doek van 2 x 6 m. als live-performance decor met als thema ‘Vreemde vogels’.

2012 – Deelname aan symposium in Moskou. Presentatie van de film ‘Floating Boundaries’ in het          Multimedia Art Museum Moskou.

2013 – Deelname aan multidisciplinair theaterproject Loket 13 met een nagesprek rondom het   thema inclusie.

2013 – Koning Willem Alexander en Koningin Maxima komen naar Almere. De Witte Olifant is uitgenodigd om een presentatie te geven voor het Koningspaar met 5 kunstenaars op de Esplanade.

2013 – De film ‘Give me Space’ was onderdeel van project Wonen + Leven = Ruimte georganiseerd     door Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops. De film is tot stand gekomen door filmmaker    Hélène Kocken in samenwerking met De Witte Olifant en balletschool Almere.

2013 – Werkweek met alle kunstenaars naar de Ardennen, nabij Stavelot.

2014 – De Witte Olifant organiseert belevingswandelingen onder leiding van Efrem Stein en Kristien Sonnevijlle genaamd ‘Wat schuilt er’, voor basisscholen en publiek.

2014 – Deelname aan het evenementenweekend Vuurol met de voorstelling ‘In Part’. In Part won de

Vuurol trofee.

2015 – Schilderij van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima gemaakt door Margriet Maduro heeft een prominente plaats       gekregen in de centrale hal van het Gemeentehuis. Burgmeester A. Jorritsma onthulde het.

2015 – Werkweek in Duitsland met alle kunstenaars.

2015 – Hendrik Frankena wint de Special Award (een beurs voor zijn verdere creatieve ontwikkeling) van Special Arts.

2015 – De Witte Olifant is uitgenodigd om een presentatie te geven tijdens het filmfestival in Brighton. Joey Bocciardo en Miriam Schutte vertegenwoordigden De Witte Olifant.

2016 – Artist in Residence voor 2 weken in het Amsterdamse Bos door kunstenaars van De Witte Olifant. Kunstwerk ‘Herbewerkt’ is tot in het najaar te zien in het bos.

2016 – Symposium ‘Leven in Vrijheid’, georganiseerd door Philadelphia. Enkele kunstenaars en teamleden geven voor diverse groepjes een performance-workshop, waarbij de rollen omgedraaid worden.

2017 – Expositie ‘Het gezicht van Almere’. De nieuwe burgemeester, F. Weerwind, heeft zich laten      portretteren door diverse kunstenaars, waaronder enkele van De Witte Olifant.

2017 –             Opening van het Outsider Art museum in de Hermitage, Amsterdam. Tentoonstelling De Nieuwe Meesters. Lionel Plak van De Witte Olifant, is er één van.

2018 – Lavina Ngoesmin exposeert haar textiele collages in de Outsider Art Galerie. Later in het jaar wordt ze geïnterviewd voor een mooi artikel in het blad Textiel Plus.

2019 – Internationale Artist in Residence in Spanje, georganiseerd door De Witte Olifant. Emma la       Bastide, Ralph Noort, David Iserief en Mariël Bisschops zijn de Nederlandse deelnemers.            Laurien van der Zwan heeft als filmmaker deze reis vastgelegd.

2019 – Celebration III, tentoonstelling van een brede selectie beeldend werk, installaties, performances en films, van alle kunstenaars van De Witte Olifant.

2020 – PoëzieBankjes project van Special Arts. Gedichten van Jip Ascherl, Marc de Bruijn en Tosin zijn hier voor uitgekozen.

2021    OutsiderWear presentatie in de Melkweg en een reizende expositie in o.a. Amsterdam en Rotterdam.

2021 – Studio Philadelphia presenteert zich op de KunstRai, waaronder deelname van De Witte Olifant

De Witte Olifant is na 20 jaar uitgegroeid tot een allround kunstwerkplaats. Ooit begonnen met een paar talentvolle kunstenaars met een beperking onder begeleiding van bevlogen kunstenaars tot een centrum waar zij zich kunnen ontwikkelen.

.